wtorek, 31 lipca 2012

Klopsiki wieprzowe duszone w warzywach z tagiatelle



Mięso mielone
marchew
papryka
zielona fasolka szparagowa
oliwa z oliwek
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy
bulion drobiowy
przyprawy do mięsa mielonego


( proporcje według uznania )




Mięso mielone doprawić przyprawami, solą i pieprzem, wyrobić w misce na gładką i spójną masę, wstawić do lodkówi.Do gotującej sie wody dodać warzywa oraz kostkę bulionową gdy warzywa będą miękkie odsączyć je i przełożyć na patelnię z rozgrząną oliwą natomiast do pozostałej wody dodajemy uformowane z mięsa kuleczki.Na patelni podsmażyć warzywa dodać do nich koncentrat i podlać delikatnie bulionem, doprawić do smaku.Ugotowane kuleczki mięsne dodać do duszących się warzyw całość delikatnie poddusić.Ugtowacć makaron, wyłożyć na talerze i układać na nim nasze warzywa z mięsem.

Smacznego :)

wtorek, 24 lipca 2012

Trata z owocami leśnymi



Ciasto:
 250 g mąki
125g margaryny
1 lyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
1 jajko (żółtko)

Krem:
1/2 l mleka
lyżka masła
2 lyżki cukru

1 budyń waniliowy
2 jajka (żółtko)

Mąkę łaczymy z cukrem, proszkiem do pieczenia następnie dodajemy posiekaną margarynę, do całości dodajemy żółtko i wyrabiamy ciasto.Gotową masę wkładamy do lodówki.Zagotowujemy 250 ml mleka z cukrem oraz masłem w pozostałej częsci mleka rozprowadzić budyń.Do gorącego mleka wlewamy budyń i doprowadzamy do wrzenia aż całość zgęstnieje,odtsawiamy z ognia i dodajemy żłtka energicznie mieszając.Krem odstawić do wystygnięcia.Wyjąć ciasto z lodówki rozwałkowac i wylożyc na forme zabezpieczoną papierem do pieczenia,ciasto ponakłówać i piec w 180 stopni przez 15-20 min.Na upieczone na złoty kolor i zimne ciasto wyłożyć nasz krem na wierzch układamy owoce według uznania.



Smacznego :)