Ciasto: 250 g mąki
125g margaryny
1 lyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
1 jajko (żółtko)
Krem:
1/2 l mleka
lyżka masła
2 lyżki cukru
1 budyń waniliowy
2 jajka (żółtko)
Mąkę łaczymy z cukrem, proszkiem do pieczenia następnie dodajemy posiekaną margarynę, do całości dodajemy żółtko i wyrabiamy ciasto.Gotową masę wkładamy do lodówki.Zagotowujemy 250 ml mleka z cukrem oraz masłem w pozostałej częsci mleka rozprowadzić budyń.Do gorącego mleka wlewamy budyń i doprowadzamy do wrzenia aż całość zgęstnieje,odtsawiamy z ognia i dodajemy żłtka energicznie mieszając.Krem odstawić do wystygnięcia.Wyjąć ciasto z lodówki rozwałkowac i wylożyc na forme zabezpieczoną papierem do pieczenia,ciasto ponakłówać i piec w 180 stopni przez 15-20 min.Na upieczone na złoty kolor i zimne ciasto wyłożyć nasz krem na wierzch układamy owoce według uznania.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz